Smurfit Stone Building

The Smurfit Stone Building is a striking skyscraper located at 150 North Michigan Avenue in downtown Chicago. Its previous names in the past include the Stone Container Building and the Associates Center. The building is also popularly known as the “Diamond Building” for its distinctive diamond shaped roof.

Smurfit Stone Building History

The Smurfit Stone Building was constructed in 1983 and was completed in 1984. It was built on the northwest corner of Grant Park, which was also the former site of the John Crerar Library. It was touted then as the world’s first computerized office building. It was designed by Sheldon Schlegman of A. Epstein & Sons. Initial plans prior to its construction has it being built 5 floor higher than its current state. But certain changes along the way led it to be completed to its current 41-floor total.

Smurfit Stone Building Features

The Smurfit Stone Building is a postmodern office building that stands 582 feet or 177 meters tall. It has a total of 41 floors and is a structure mainly constructed using reinforced concrete, steel and glass and primary building materials. Its 41 floor count does not include the 5 additional levels of unused space on the topmost and narrowest area of its diamond shaped roof. The two spires at the top actually cover the building’s main roof as well as its HVAC equipment.

Smurfit Stone Building Design

The Smurfit Stone Building is known by its distinctive diamond-shaped top. Its top is oriented toward the nearby lakefront, making it look like a sailboat. The diamond shaped slope is also outlined with lightbulbs that is lighted at night, usually replaced by colored lights during certain holidays. On special occasions, certain windows are being lighted in patterns in order to spell short messages.

When looking at the building, it might seem that the upper structure is being split at the middle with the left and right sides of the building slightly disjointed as it reaches the top. The diamond shape top also has a gap separating the two slopes, making it look like two buildings being fused into one.

 
You can leave a response, or trackback from your own site.