Centre Georges Pompidou

Centre Georges Pompidou is a large art complex located in the Beaubourg area in the city of Paris in France. It houses the Musee National d’Art Moderne, which is the largest museum for modern art in Europe and the IRCAM, which is a center for music and acoustic research. The complex also houses a vast public library.

Centre Georges Pompidou History

The vast Centre Georges Pompidou was named after the former President of France from 1969 to 1974. Georges Pompidou was the person responsible for the center’s creation. The design for the building was a result of an architectural design competition with the results announced in 1971. The team that won the competition eventually had their design brought to life in the form of the vast art complex. The building was then constructed for a period of six years. It was officially opened to the public on January 31, 1977.

Centre Georges Pompidou Features

The Centre Georges Pompidou was the product of the winning design team composed of Italian architect Renzo Piano, British husband and wife architects Richard and Su Rogers, Gianfranco Franchini, British structural engineer Edmund Happold and Irish structural engineer Peter Rice. The art complex follows a High Tech or Postmodern architectural style, which was then a stark departure from the way art museums were previously designed.

The complex occupies a land area of 2 hectares or 5 acres. The total floor area is 103,305 sq. meters and is composed of 7 levels. The structure stands 45.5 meters at its tallest and stretches at a length of 166 meters and a width of 60 meters.

Centre Georges Pompidou Design

The design used for the Centre Georges Pompidou was considered as revolutionary during its time. A structure made up of an exposed skeleton of colored tubes for mechanical systems was quite a departure from the usual classic art monuments used for museum design. After it was completed it garnered praises for its designers for its unusual and unique high tech architecture composed of functional tubes predominantly used as part of the building’s exteriors.

 
You can leave a response, or trackback from your own site.